SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Nynäshamns IF Fotboll

Nifens historia
1917-1931

Fotbollen var den sport som redan från föreningens start som omfattades med det största intresset av såväl medlemmar som publik.


För att börja från början så fanns det redan innan NIF bildats ett par småklubbar som spelade fotboll. Vid föreningens start upphörde dessa och deras medlemmar gick in i NIF. Det fanns därför inga svårigheter med att få ihop ett fotbollslag. Värre var det med att ordna en träningsplan. En äng vid Hamnvik, den sk Elektricitetsängen, fick tjänstgöra som vår första idrottsplats. Slaktarängen och Hammarhagen fick också i brist på bättre komma till användning. Det största felet med dessa planer var att föreningen ej var ägare till dem. Det hände därför allt som oftast, att en förgrymmad ägare mitt under en träningsmatch kom och körde bort spelarna. Det lyckades dock till slut NIF:s styrelse att av professor Sjögren få en plats upplåten till fotbollsspel. Det var en åker bakom lokstallarna vid Nynäs Gårds station. Den var bättre än de föregående men inte så bra att man vågade sig på att bjuda in några lag utombys ifrån.


År 1919 blev det genom tillkomsten av Sandplan vid gamla Folkets Hus en ordentlig uppryckning av fotbollssporten i Nynäshamn. Vänskapsmatcher spelades mot Stockholmslag nästan varje söndag. Eftersom planen låg väldigt bra till ur publiksynpunkt gick matcherna ihop sig ekonomiskt och lämnade allt som oftast tom ett litet överskott.


1919 bildades det även en ny idrottsförening i Nynäshamn. Det var kontoristerna på Telegrafverket och Stathmos som organiserade en ny klubb, Testa. Matcherna melan dessa båda lokalkonkurrenter blev av det hårdare slaget. Man tyckte till slut att det var bäst att ställa in dessa derbyn därför att publiken allt för aggresivt tillkännagav sina känslor. Testa upphörde så småningom och NIF fick därför flera välkomna förstärkningar. Att fotbollen var oerhört populär under den tiden förstår man när man ser att föreningen på den tiden hade inte mindre än sex lag i sin verksamhet. De sex lagen spelade träningsmatcher mot varandra i form av handikappserier. De sex lagen var A, B och C-lag för seniorer, A- och B-juniorer samt ett oldboyslag.


Det första laget som var våra gäster var Derbykamraterna från Stockholm. Vårt representationslag var ofina nog att skicka hem dem till Stockholm igen med en förlust med 7-4 i bagaget. Av övriga matcher som spelades på Sandplan kan nämnas två st mot AIK:s B-lag med spelare som Knutte Nilsson, Pära Kaufeldt, Bröderna Ekholm, "Negern" Sjödin mfl. Att NIF redan 1919 spelade sin första internationella match kanske inte så många vet. Nynäshamn gästades av ett lag från engelska flottan som besökte vår hamn. Engelsmännen vann matchen med 4-3 inför en rekordpublik på 600 åskådare.


1920 reste NIF för första gången till Visby och spelade 2 matcher som båda förlorades. 1921 besöktes återigen Hansastaden men nu med större framgång. Utav de 3 matcherna vann NIF två och förlorade en match.


Under åren 1921-1923 deltog A-laget i södermanlands DM. Första matchen var mot Södertälje IF och spelades på Tältet i Södertälje. Trots att över 100 supportrar följde med laget till Södertälje förlorade Nynäshamn med 2-1. Året därefter, 1922, lottades NIF åter mot Södertälje IF och återigen blev det en förlust, denna gång med 3-2 efter förlängning. 1923 lottades föreningen mot Huddinge IF och återigen blev det en uddamålsförlust. Juniorlaget lyckades då bättre och slog ut både Södertälje IF och Södertälje SK innan laget fick respass i semifinalen mot Katrineholms AIK på bortaplan. Juniorlaget deltog även i en pokalserie mellan NIF, Derbykamraterna och Södertälje IF som spelades hem av våra ungdomar.


På grund av de långa avstånden och därigenom dyra resorna inom Sörmlandsdistriktet beslöt föreningen på ett möte den 20.e oktober 1923 att begära inträde i Stockholms Fotbollsförbund eftersom det ansågs mer lämpligt för föreningen att tillhöra Stockholmsdistriktet.


När sedan idrottsplatsen vid Nicksta efter omläggningen 1925 blev så bra att den kunde godkännas för seriespel av Stockholms Fotbollsförbund beslöt föreningen att 1926 anmäla ett lag till Stockholmsserien. Som alla nytillkomna lag fick föreningen börja i den lägsta serien som vid den tiden var klass 10. Nynäshamn tog sedan hem seriesegern varje år och klättrade snabbt genom seriesystemet att man inför säsongen 1932 skulle spela i klass 2.


Nedan har vi sammanställt NIF:s resultat i seriespelet fram tom 1931.

Klass 1011110051-12
Klass 710100055-13
Klass 7 kval330320-8
Klass 51181256-17
Klass 41072130-21
Klass 31090143-15
Summa:554834255-86

Som synes är det inga dåliga resultat. Bättre skulle det också bli. Den nästkommande 15-års perioden skulle bli den mest framgångsrika perioden hittills i föreningens historia med två säsonger i landets näst högsta serie, tre DM finaler samt den minnesvärda matchen då allsvenska Djurgården slogs tillbaka med 3-1 på Stockholms Stadion 1945.


60 år sedan bragden på Stadion

Måndagen den 11:e juli är det 60 år sedan bragden på Stockholms Stadion då Nifens herrlag slog allsvenska Djurgårdens IF i en tävlingsmatch.


NIF:s stolta herrlag överraskade fotbollssverige och körde över allsvenska Djurgårdens IF och vann med 3-1 på Stockholms Stadion i en DM match onsdagen den 11 juli 1945. På den här tiden var DM fortfarande en stor och viktig turnering för både små och stora klubbar och en turnering som storlagen verkligen satsade på och de stora pressdrakarna i Stockholm följde upp matcherna med artiklar. År 1945 var det 4 år sedan som NIF hade ramlat ur den näst högsta serien men var en av favoriterna den säsongen till att gå upp igen så det var ett tänt Nynäs lag som sprang in på Stockholms Stadion för att möta ett ordinarie Djurgårdens IF.


Efter en fantastisk insats vann NIF med 3-1 (3-0) efter mål av Erik Olsson, Ville Liljehammar och Gösta Nilsson. I stockholmstidningen AT läser vi dagen efter matchen följande "Djurgårdens stolta allsvenskar fick en påminnelse om sin dödlighet vid onsdagskvällens DM-match i Stadion. Nynäshamn generade sig inte för att ge sina motståndare en ordentlig lektion trots att dessa var så gott som ordinarie. Nynäshamnarna spelade en pigg och snabb fotboll och det var klasskillnad på villigheten att offra sig i de båda lagen.". I lokaltidningen NP hittar vi följande rubrik i fredagstidningen "N.I.F glänste på Stadion – Djurgården var utan chans". I artikeln läser vi sedan följande "Det var nämligen en glänsande fotbollsuppvisning som nynäspojkarna presterade och allsvenskarna fick finna sig i att bli fullkomligt utspelade. Utspelningen var i grundlighet 100-procentig och spelteoretiskt sett var det en oerhörd klasskillnad. Det hela låter som en saga, men stadionpubliken, vars hjärtan för kvällen slog för Nynäshamn, visade sin förtjusning över spelet och applåderade ofta inför öppen ridå. Anledningen till att inte halvtidsresultatet 3-0 kunde fördubblas berodde på att kondition och skjutskicklighet inte finns i proportion till spelskicklighet.". Nynäshamnslaget gjorde en sådan fantastisk match att även landslagsledningen imponerades för vidare i artikeln läser vi "Landslagets tränare Warnpetits och Putte Kock var också synbart förtjusta i det granna spelet".


(Publicerat 2005-07-08)


Nifen.se letar i historiearkiven

Ända sedan Nynäshamns IF bildades 1917 har det spelats fotboll i föreningen. Vi kommer att på hemsidan då och då att lägga ut lite historiska händelser, matcher och berättelser från vår historia och vi börjar med en av de finaste händelserna i föreningens historia.


Onsdagen den 11 juli 1945 är ett datum som många äldre Nynäshamnare med NIF-hjärta kommer ihåg. Det var den dagen som NIF: s stolta herrlag chockade Fotbollssverige och körde över allsvenska Djurgårdens IF och vann med 3-1 på Stockholms Stadion i en DM match. På den här tiden var DM fortfarande en stor och viktig turnering för både små och stora klubbar och en turnering som storlagen verkligen satsade på och de stora pressdrakarna i Stockholm följde upp och hade artiklar från matcherna. År 1945 var det 4 år sedan som NIF hade ramlat ur den näst högsta serien men var en av favoriterna den säsongen till att gå upp igen så det var ett tänt Nynäs lag som sprang in på Stockholms Stadion för att möta allsvenska Djurgården.


Efter en fantastisk insats vann NIF med 3-1 (3-0) efter mål av Erik Olsson, Ville Liljehammar och Gösta Nilsson. I den stockholmska stortidningen AT läser vi dagen efter matchen följande "Djurgårdens stolta allsvenskar fick en påminnelse om sin dödlighet vid onsdagskvällens DM-match i Stadion". Nynäshamn generade sig inte för att ge sina motståndare en ordentlig lektion trots att dessa var så gott som ordinarie. Nynäshamnarna spelade en pigg och snabb fotboll och det var klasskillnad på villigheten att offra sig i de båda lagen.". I lokaltidningen NP hittar vi följande rubrik i fredagstidningen "N.I.F glänste på Stadion – Djurgården var utan chans". I artikeln läser vi sedan följande "Det var nämligen en glänsande fotbollsuppvisning som nynäspojkarna presterade och allsvenskarna fick finna sig i att bli fullkomligt utspelade. Utspelningen var i grundlighet 100-procentig och spelteoretiskt sett var det en oerhörd klasskillnad. Det hela låter som en saga, men stadionpubliken, vars hjärtan för kvällen slog för Nynäshamn, visade sin förtjusning över spelet och applåderade ofta inför öppen ridå. Anledningen till att inte halvtidsresultatet 3-0 kunde fördubblas berodde på att kondition och skjutskicklighet inte finns i proportion till spelskicklighet.". 


Nynäshamnarna spelade en sådan fantastisk match att även landslagsledningen imponerades för vidare i artikeln läser vi "Landslagets tränare Warnpetits och Putte Kock var också synbart förtjusta i det granna spelet".


Trots idogt letande i artiklar och arkiv har vi inte lyckats hitta med vilken laguppställning som Nifen spelade med. Men vi tar gärna emot hjälp från äldre Nynäshamnare som kanske bevittnade matchen eller har andra minnesbilder från den minnesvärda matchen.


(Publicerat 2003-03-18)

 
Följ oss på
TACK till alla våra sponsorer
Samarbetspartners